To rommelmarkt or not to rommelmarkt? That's the question. ;-)

Hoi lieve jij,

Het seizoen is gestart... Ik zag de eerste aankondigen voorbij komen en dan begint het te kriebelen... Tot een 8-tal jaren geleden deed ik dat supergraag. De laatste jaren krijg ik het niet gepland om er alleen te geraken en met kids richting de marktjes gaan, is niet echt rustgevend. We komen dan steeds thuis met dingen die we echt niet nodig hebben...

Ben jij iemand die graag marktjes afschuimt?
Of heb jij net als ik redenen waardoor je er niet aan toe komt?

Toen ik zwanger was van mijn oudste dochter werkte ik in de zorg en moest ik meteen stoppen met werken wanneer ik zwanger was. Ik had dus volop tijd om via allerlei kanalen een preloved babyuitzet te verzamelen. De manier die ik het leukste vond was door in de lente en zomer rommelmarktjes af te schuimen. Niet de grote beurzen waar wekelijks of maandelijks dezelfde personen met eenzelfde aanbod staan, maar wel de lokale rommelmarktjes in wijken waar mensen de spulletjes die hun kinderen ontgroeiden te koop aanbieden. Ik hield heel erg van het persoonlijke contact en wist na enkele jaren waar ik vroeg 's ochtends wilde zijn in de hoop om een bepaalde verkoper terug te zien. Dat was toen...

Nu heel wat jaren later kijk ik er anders op terug. Ik was niet de meest bewuste shopper op deze marktjes. Ik ging op pad met mijn trekkarretje - dat mijn man heel lief de bommakar noemde :-) - en kwam vaak thuis met een karretje vol kleding (en ook nog een rugzak). Voor de oudste was steeds het doel, maar telkens kwam ik weer in de verleiding om toch ook schattige babyspulletjes te kopen voor mijn jongere dochter. Het gevolg is dat ik echt wel veel kleertjes in huis had. Achteraf bekeken teveel. Na 3 dochters zijn er items die tot op het bot versleten zijn, omdat dat de favorietjes waren. Daarnaast zijn er ook stukjes achter in de kleerkast beland die amper gedragen werden... Zonde.

Ik heb ook enkele keren op een rommelmarkt gestaan in de buurt van mijn ouders om spulletjes te verkopen. Als we geluk hadden met het weer was dat een fijne manier om wat extra bij te verdienen. Het vraagt wel een inspanning. Uiteindelijk hadden de kids ook zoveel leuke dingen gescoord (die ze sec genomen niet nodig hadden) dat we toch weer met veel extra spulletjes thuiskwamen. Tot zover de hoop op opgeruimde kasten... :-)  

Met de hobbies van onze dames is er elke dag wel iets op de planning en dan zwijg ik nog van de extra's: wedstrijden, optredens, een communie, verjaardagsfeestjes,... Ik krijg het niet ingepland in de drukke sociale agenda die vooral door de activiteiten van onze 3 dochters ingevuld wordt. Als er dan toch eens een dag is dat niets op de planning staat, genieten we daar zo hard van dat een drukke markt niet bovenaan het verlanglijstje staat. Ik zoek dan spontaan rust op.

Conclusie: als het eens uitkomt en hier op wandelafstand is, zullen we nog wel eens een rommelmarktje doen. Niet meer gericht op zoek naar, maar gewoon als ontspannende gezinsactiviteit zonder verwachtingen (en met de wetenschap dat iedereen wel een verborgen schat mee naar huis neemt). :-) En dat is ok. Als ik gericht iets nodig heb, kies ik tegenwoordig voor mijn gemak....

Ik zet voor jou nog even enkele voor- en nadelen van rommelmarkten op een rijtje:

Voordelen:

  1. Duurzaamheid: Door tweedehands items te kopen op rommelmarkten, draag je bij aan duurzaam winkelen en verminder je je ecologische voetafdruk.

  2. Betaalbaarheid: Veel items op rommelmarkten zijn tegen betaalbare prijzen te vinden, waardoor het een budgetvriendelijke winkeloptie is.

  3. Onderhandelingsmogelijkheid: Op rommelmarkten is er vaak ruimte voor onderhandeling over de prijs, waardoor je soms nog betere deals kunt krijgen.

  4. Sfeer: Het bezoeken van rommelmarkten kan een leuke en gezellige activiteit zijn, vooral wanneer je met vrienden of familie gaat.

  5. Verbondenheid: Rommelmarkten brengen vaak lokale gemeenschappen samen, waardoor je de kans krijgt om nieuwe mensen te ontmoeten en verbinding te maken met mensen uit de buurt.

  6. Creativiteit: Het doorzoeken van rommelmarkten kan je creativiteit stimuleren door je te inspireren tot nieuwe ideeën voor huisdecoratie of DIY-projecten.

Nadelen:

  1. Overvloed aan spullen: Het grote aanbod op rommelmarkten kan overweldigend zijn en het moeilijk maken om te vinden wat je echt nodig hebt. Ik ben zo een van die mensen die snel afgeleid raakt door andere leuke spulletjes. Bewust shoppen met een lijstje, verdwijnt dan volledig uit mijn gedachten. Het gemak van het kopen van goedkope items kan leiden tot impulsaankopen, waarbij je later spijt kunt krijgen van bepaalde aankopen.

  2. Tijdsintensief: Het kan veel tijd kosten om rommelmarkten af te schuimen op zoek naar de juiste items, vooral als je specifieke dingen zoekt. Je moet het type mens zijn dat dat leuk vind en hier tijd wil aan besteden. Je kunt nooit zeker zijn van wat je zult vinden op een rommelmarkt, wat kan leiden tot teleurstelling als je geen interessante items vindt.

  3. Mogelijke drukte: Op populaire rommelmarkten kan het erg druk zijn, wat kan leiden tot stress en vermoeidheid tijdens het winkelen.

  4. Kwaliteit: Niet alle items op rommelmarkten zijn in goede staat, waardoor je soms teleurgesteld kunt zijn over de kwaliteit van je aankopen.

  5. Beperkte retourmogelijkheden: Bij aankopen op rommelmarkten heb je vaak geen mogelijkheid om items terug te brengen of te ruilen als je niet tevreden bent.

  6. Weersafhankelijkheid: Outdoor rommelmarkten kunnen worden beïnvloed door slecht weer, wat je winkelervaring kan verpesten, zowel voor de klant als de standhouder.

Als je een marktje op de planning hebt, wens ik je een stralende zon en een zalige dag!

Voor diegenen die eerder de rust verkiezen, net als ik... Laat ons hopen op mooie lentedagen om te genieten in de tuin, een wandeling te maken,...

Wees voor je kinderkleding welkom bij Otters & Flamingo's! Ik maak er een online of offline shoppingervaring van op basis van wat jij nodig hebt. Unieke stuks, bewust en georganiseerd shoppen, op het moment dat jou uitkomt, een transparante, vlotte en eerlijke aanpak van mij krijg er er zomaar bovenop.

Liefs,

Marleen